JOHANNES PASSION.2021web154

 

websiteMP2020

Matthäus 2020 die niet door kon gaan

 

 

 

 

 

 

 

Koor en Orkest

 

 

ACVA VOCES

Voor dit project treedt ACVA VOCES aan: een samengestelde kamerkoorbezetting die bestaat uit Musicanti Kinderkoor, Vocaal Ensemble Cantamare, het Young Men's Chorus en geselecteerde zangers van buiten de ACVA. Dat maakt de samenstelling heel bijzonder: van de 10-jarigen sopraan new-bees onder sopranen en alten tot de uiterst ervaren zangers bij tenoren en bassen. 

CORONAVOORBEREIDING
Na het wegvallen van de Matthäus Passion door de lockdown in maart 2020, slechts twee dagen voor het concert, werd er algemeen van uit gegaan dat 2021 alles weer 'normaal' zou zijn. Naarmate maart dichterbij kwam werd duidelijk dat de uitvoering niet in maart 2021 zou kunnen plaatsvinden. Toch heeft het koor zich online al voorbereid, maar na het opstarten van de live-repetities eind april, kon de echte voorbereiding pas beginnen.

Marijke van Klaveren, in 1990 oprichter van de ACVA, die van achter de piano de repetities meebeleeft, zegt hierover: "De progressie in die korte tijd is onvoorstelbaar. Nu oogsten we wat is gezaaid in al die solfège- en zanglessen. Het is een investering geweest in een groeiende zelfstandigheid en muzikale ontwikkeling van de jonge zangers. Daardoor kan dit enorme werk nu in zo'n korte tijd worden ingestudeerd! In het Young Men's Chorus zingt iemand die in maart de Johannes als alt zou hebben gezongen, maar nu vanwege de stemwiiseling de baspartij heeft gestudeerd. En dat in zo'n korte tijd: chapeau!"

 

 

DKO Baroque

Het Dordrechts Kamerorkest (DKO), met een werkgebied van Dordrecht tot Amsterdam en van Zeeland tot de Veluwe,
heeft al tientallen jaren ervaring in het professioneel begeleiden
van koren. Inmiddels beschikt het DKO ook over een ensemble
dat zich specifiek richt op het uitvoeren van 
oude muziek op 415Hz: DKO Baroque.

In maart 2020 waren we al ver gevorderd met het repeteren
van de Matthaüs Passion van J.S. Bach met de jonge talenten
van de ACVA, toen het hele land in lockdown ging.
Die herinnering maakt het extra bijzonder om ruim een jaar later alsnog deze bijzondere samenwerking aan te kunnen gaan,
deze keer met de Johannes Passion o.l.v. Daniëlle van Lieshout.

Het is een genot om te ervaren hoe deze muziek alle leeftijd overstijgt en hoe fris deze klinkt met de jonge en pure stemmen van de ACVA-leden. DKO Baroque kijkt erg uit naar
de uitvoering op 26 juni a.s. in de mooie
Nieuwe Kerk van Den Haag!